Spotkanie z uczniami wykład1 pt. „ Znaczenie dwutlenku węgla w przyrodzie”
Na sali gimnastycznej zgromadziła się cała społeczność uczniowska wraz
z nauczycielami by wziąć udział w wykładzie na temat roli CO2 w przyrodzie.
Podczas spotkania przedstawiono prezentację w celu uświadomienia wszystkim zgromadzonym jak ważny jest dwutlenek węgla w przyrodzie oraz jak może być szkodliwy gdy przekroczymy jego normę w powietrzu.
Uczniowie w skupieniu słuchali wykładu i wzięli udział w dyskusji, która przeniosła się na pogadanki w klasopracowniach.
Podczas prezentacji uczniowie poznali znaczenie CO2 w przyrodzie a w klasach dyskutowali na temat znaczenia tego gazu w pokarmach i napojach.
Uczniowie dowiedzieli się, że dziury w szwajcarskim serze tworzą się dzięki CO2 powstającemu w procesie fermentacji mleka. Gąbczasty wygląd miąższu chleba powstaje dzięki pęcherzykom CO2 tworzącym się, kiedy ciasto rośnie pod wpływem działania drożdży.
Gazu tego używa się do produkcji napojów gazowanych a w stanie stałym – jako suchego lodu, do przechowywania produktów żywnościowych w niskiej temperaturze.